Pajdeg:
- 3 dl vetemjöl
- 2 msk socker
- ½ tsk vaniljsocker
- 150 g smör eller margarin1 äggula
Fyllning:
- 1 dl lemon curd (citronkräm på burk)
- 2 dl vispgrädde
- ca 1 liter jordgubbar
- ev blad av citronmeliss eller raspat citronskal
Den kakkrispiga pajbotten kommer bäst till sin rätt om man inte lägger i grädden och jordgubbarna alltför långt i förväg. Själva pajskalet går dock utmärkt att göra en dag i förväg.
- Arbeta hastigt ihop vetemjöl, socker, vaniljsocker och smör så att det smular sig i matberedaren.
- Tillsätt äggulan och kör så att degen formas till en boll. Platta ut degen och lägg den i plastfolie i kylen 30 minuter.
- Kavla ut degen så att den räcker till en form 23–25 cm i diameter. Välj en form med löstagbar kant om du vill ha pajen mer som en tårta.
- Klä formen med degen, och sätt in formen ca 30 minuter i kylen. Täck ovankanten på formen med en smal remsa aluminiumfolie så är det mindre risk att den sjunker ned vid gräddningen.
- Sätt ugnen på 200 grader. Grädda pajskalet 20–23 minuter. Ta bort folien efter cirka 15 minuter.
- Låt pajbottnen svalna innan fyllningen läggs i. Var lite försiktig när du fyller pajen, den får en ganska spröd kakkaraktär.
- Vispa grädden och rör i citronkrämen. Fyll pajskalet och täck med jordgubbar i halvor, kvartar eller skivor i ett vackert mönster. Garnera med tunna strimlor av citronskal eller citronmeliss.
Leave a Reply