Jordgubbspaj med citronkräm

Pajdeg:

  • 3 dl vetemjöl
  • 2 msk socker
  • ½ tsk vaniljsocker
  • 150 g smör eller margarin1 äggula

Fyllning:

  • 1 dl lemon curd (citronkräm på burk)
  • 2 dl vispgrädde
  • ca 1 liter jordgubbar
  • ev blad av citronmeliss eller raspat citronskal

Den kakkrispiga pajbotten kommer bäst till sin rätt om man inte lägger i grädden och jordgubbarna alltför långt i förväg. Själva pajskalet går dock utmärkt att göra en dag i förväg.

  1. Arbeta hastigt ihop vetemjöl, socker, vaniljsocker och smör så att det smular sig i matberedaren.
  2. Tillsätt äggulan och kör så att degen formas till en boll. Platta ut degen och lägg den i plastfolie i kylen 30 minuter.
  3. Kavla ut degen så att den räcker till en form 23–25 cm i diameter. Välj en form med löstagbar kant om du vill ha pajen mer som en tårta.
  4. Klä formen med degen, och sätt in formen ca 30 minuter i kylen. Täck ovankanten på formen med en smal remsa aluminiumfolie så är det mindre risk att den sjunker ned vid gräddningen.
  5. Sätt ugnen på 200 grader. Grädda pajskalet 20–23 minuter. Ta bort folien efter cirka 15 minuter.
  6. Låt pajbottnen svalna innan fyllningen läggs i. Var lite försiktig när du fyller pajen, den får en ganska spröd kakkaraktär.
  7. Vispa grädden och rör i citronkrämen. Fyll pajskalet och täck med jordgubbar i halvor, kvartar eller skivor i ett vackert mönster. Garnera med tunna strimlor av citronskal eller citronmeliss.

 


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *