Dubbel sats (den vi alltid gör)
Du behöver
- 10 tsk anis
- 10 tsk fänkål
- 4 pkt jäst
- 100 g smör
- 1 l mjölk
- 16 dl rågsikt
- 6 dl vetemjöl
- 1 tsk salt
- 2 dl mörk sirap i brödet + mycket att pensla på
Gör så här
- Lös upp jästen i lite ljummen mjölk och sirap.
- Smält smör och blanda med resten av mjölken och sirapen.
- Slå i resten av den fingervarma degvätskan (mjölk, sirap, smält smör)
- Blanda i vetemjöl och (inte all) rågsikt samt kryddorna. Spara lite rågsikt för att se hur degen blir.
- Låt jäsa 30 minuter under duk.
- Baka ut limpor, använd mer rågsikt om det behövs.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Låt jäsa 30 minuter under duk.
- Pensla med sirap.
- Grädda i 35 minuter (enligt recept, brukar ta betydligt kortare tid).
- Pensla med sirap.
Leave a Reply