Hörnfeldts chili

Receptet hittade vi ursprungligen i en bok av Texas-journalisten Francis X Tolbert, en man som vigde sitt liv åt denna eldiga köttgryta. Det hela började på det tidiga 60-talet då Tolbert skrev en artikel som fick rubriken ”Jakten på den äkta chilin”. Under de kommande åren fick han 48 000 brevsvar från världens alla hörn. Han läste, lagade, reste, provåt och intervjuade levande legender som Cap Warren, den siste ranchkocken som fortfarande kokade mat åt sina cowboys på en vedeldad spis bakpå den täckta kokvagnen.

Ganska snart kunde Tolbert slå fast vad som a b s o l u t inte får finnas med i en chili: tomater, vita bönor, gul lök, köttfärs.

Äkta chili lagar man nämligen på hela köttbitar och rätt lagad ska den vara just vad namnet chili con carne antyder: rödpeppar med en viss tillsats av kött. Det stora problemet visade sig vara att hitta den rätta blandningen av olika pepparsorter så att chilin får en bred fyllig hetta som varar länge och inte enbart blir olidligt skarp. Till sist tvingades Tolbert arrangera ett världens första chili-VM och det recept som vi publicerar här är en variant av det som segrade – NORTH TEXAS RED. Det recept som följer är en lätt försvanekad version. Ingen som prövat det har klagat på styrkan, men många har haft svårt att hitta de rätta ingredienserna.

Det här är vad du behöver:

  • En mycket stor svart järngryta
  • En stekpanna
  • En liten kastrull
  • En helflaska tequila
  • Sex burkar ljust öl, helst det mexikanska Corona
  • 5 torkade ancho-pepparfrukter
  • 1 chipotle-peppar
  • 3 birdseye-pepparfrukter
  • 4 jalapeno-pepparfrukter
  • Olja att steka i
  • 10 stora vitlöksklyftor, grovt hackade
  • 5 kilo oxkött, skuret i centimeterstora tärningar
  • En halv kopp mjöl
  • En kopp chilipulver
  • Två koppar mörk oxbuljong
  • 2 matskedar spiskummin
  • 2 matskedar oregano
  • 2 matskedar malda korianderfrön
  • 1/2 matsked socker
  • Salt, efter smak. Börja försiktigt!
  • Lite grovt majsmjöl

Så här gör du:

  1. Ta dig en rejäl tequila. En platta med gamla Hank Williams-låtar bidrar också till så att det rätta chili-perspektivet på tillvaron infinner sig.
  2. Börja sedan med pepparn. Rensa bort stjälkar och frön. Koka den torkade pepparn 15 minuter under lock, ställ åt sidan och låt svalna.
  3. Rensa och hacka den övriga pepparn. Ställ åt sidan. (Här är en varning på plats. Peppar är starkt. Den BRÄNNS. Se upp för ångorna när du kokar och tvätta händerna noga efteråt. Och tänk noga på vad då gör med fingrarna det närmaste dygnet. Om du petar dig i näsan kan du lika gärna göra det med lödkolven.)
  4. Ta ett glas tequila till, ett rejält glas. Det kommer att behövas. Nu börjar det nämligen dra ihop sig.
  5. Fräs vitlöken mjuk och brun. Lägg i grytan.
  6. Öka värmen i stekpannan och börja stek köttet. Ta lite i sänder och rör om ordentligt så att bitarna steks på alla sidor. Lägg ner i grytan. Detta är ett varmt, osigt och tidsödande slitgöra som kräver både tålamod och tequila.
  7. Blanda mjöl och chilipulver. Strö över köttet i grytan.
  8. Sila av den blötlagda pepparn, men spara vattnet. Mosa den kokta pepparn, tillsätt sedan all peppar till köttet.
  9. Häll på pepparvattnet, oxbuljongen och öl tills vätskan täcker köttet.
  10. Koka upp.
  11. Nu är chilin på väg. En nöjd kock kan ta ett steg tillbaka, beundra sin skapelse och belönar sig själv med ytterligare en tequila, raskt åtföljd av det resterande ölet.
  12. Låt chilin småkoka. Rör ner spiskummin, oregano och koriander. Rör ofta så att mästerverket inte bränns fast i botten.
  13. Fortsätt kokningen tills köttet börjar falla sönder. Det bör ta två, tre timmar.
  14. Tequila!!!
  15. Det kan hända att chilin är lite lös när den närmar sig slutkokningen. Riktiga Texasbor reder den då med grovt majsmjöl.
  16. Gör slut på den sista skvätten tequila (om du inte redan gjort det).
  17. Ta av grytan och skumma bort det fett som samlats ovanpå.

Den här satsen räcker till ett tjugotal normala människor, men högst tio chiliälskare.

Servera chilin i små, djupa tallrikar. Många gillar att äta den med majschips till, en klick cremé fraiche eller lite grovt riven cheddarost ovanpå. Servera sallad, majsbröd, guacamole och stora mängder ljust öl till.

Musiken är nästan lika viktig. Satsa på någon genuint: Hank Williams, Buddy Holly, Joe Ely, Jerry Jeff Walker, Flaco Jiminez, Butch Hancock, Commander Cody and his Lost Planet Airmen eller Gram Parsons. Fram mot natten passar det utmärkt att spela Freddy Fenders odödliga ”Before the next teardrops falls”, Doug Sahms ”Wasted days and wasted nights” eller Creedende Clearwater Revivals ”Lodi”.

Det går också att spela Wilco, Weeping Willows och helst bör alla sjunga allsång i någon gammal Carter Family sång typ ”Will The Circle Be Unbroken”. Volymen bör vara öronbedövande. Sjung med. Skråla gärna. Och kom ihåg, en äkta chiliafton S K A spåra ur fram mot natten.


Comments

3 responses to “Hörnfeldts chili”

  1. Att ha framme innan du börjar:

    En mycket stor svart järngryta
    En stekpanna
    En liten kastrull
    En helflaska tequila
    Tre burkar ljust öl, helst det mexikanska Corona.
    2,5 torkade ancho-pepparfrukter
    0,5 chipotle-peppar
    1,5 birdseye-pepparfrukter
    2 jalapeno-pepparfrukter

    Olja
    5 stora vitlöksklyftor
    2,5 kilo oxkött
    1/4 kopp mjöl
    1/2 kopp chilipulver
    1 kopp mörk oxbuljong
    1 msk spiskummin
    1 msk oregano
    1 msk malda korianderfrön
    1/4 msk socker
    Salt
    Grovt majsmjöl

  2. Om chilifrukterna:

    Torkade ancho-pepparfrukter
    De är stora, mörkt brunröda
    Ancho-chili är en speciell typ av chili som har en mild hetta, samtidigt som den ger fin färg till soppor och grytor. Denna chili-typ odlas i Kaliforniens dalgångar och du kan hitta många intressanta beståndsdelar i smaken. Inte minst kaffe, tobak, russin och torkade plommon.

    Ancho betyder bred på spanska och den tillhör cayennegruppen. Ancho är den mörka torkade frukten av poblano. Ancho har en sammansatt smak av kaffe, kakao och torkad frukt vilket gör den användbar i såser, soppor och grytor. Det finns ytterligare en torkad variant av poblano kallad mulato. Den påminner om ancho men är mörkare och har rökigare arom och svag lakritssmak. Båda passar till vilt, nöt- och fläskkött, kyckling, kalkon och feta fiskar samt chokladdesserter.

    Chipotle-peppar
    Rökt, röd
    Generellt kan man säga att chipotle betyder rökt chilipeppar. Det spanska ordet chipotle är taget från ordet chipotle på språket Náhuatl som var Aztekernas språk. Där betydde chil, het peppar och potle betydde rökt. Från början stavades ordet pochilli. Andra tidiga stavningar i Mexiko är tzilpoctil, tzonchilli, and texochilli.

    Den rökta chilin har sitt ursprung i den antika civilisationen Teotihuacán, norr om dagens Mexiko city. Det var den största staden i Mesoamerica och detta var långt innan Aztekernas tid.

    Bernardino de Sahagún, en spanior som levde i Mexico under tidigt 1500-tal beskriver en rätt som han kallar teatzin och som serverades i Cholula i staten Puebla. Den innehöll en kombination av chipotle och pasilla . En annan spanjor, vid namn Juan de la Cueva, som 1575 besökte Mexiko beskriver en maträtt med chipotle, lök, nötter och pulque (agave öl). I denna sås fanns bitar av kött. Rätten kallades pipián de piñon. I hundratals år efter Aztekerna så var rökt chili dominerande på marknadsplatser i centrala och södra Mexiko. I staden Huatasco i delstaten Veracruz så har en salsa med tomater, jordnötter och chipotle tillagats i hundratals år.

    Birdseye-pepparfrukter
    Små spetsiga klarröda.

    En liten chilifrukt och av de starkare chilisorterna som finns. Den växer vilt över stora delar av afrika. Denna chili kallas ibland även för ”African devil chili”.

    Pequin (eller Tepín) är en ganska liten och tunn chilifrukt. Den är ungefär en cm lång och röd.

    Den används mestadels i torkad form och i såser av olika slag. Smaken är het och den används mycket i det thailändska köket.

    Jalapeno-pepparfrukter
    Knubbiga, gröna
    Jalapeno är ljusgrön, mörkgrön eller röd, 5-7 cm lång och 2-3 cm bred. Smaken är frisk, kärv och fyllig. Fruktköttet är saftigt. När den mognar blir den röd och smaken sötare. Jalapenon är mycket populär och passar i de flesta maträtter. I Amerika används den t o m i godis, glass och senap.
    Röd jalapeno finns också torkad och rökt. Den byter då namn till chipotle.

  3. Johan

    Milt recept. Mer chili och kryddor kan användas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *