Vardagsboule i brödskål

Du behöver

  • 375 g vetemjöl
  • 18 g jäst
  • 8 g salt
  • 300 ml varmt vatten (ca 37 °c)

Gör så här

  1. Förbered alla ingredienser.
  2. Värm upp brödskålen genom att fylla den med varmt vatten. Häll ut vattnet och torka skålen.
  3. Tillsätt mjöl och salt i brödskålen och blanda.
  4. Rör ut jästen i lite vatten.
  5. Tillsätt långsamt degvätska och varmt vatten.
  6. Knåda i 1 ½–2 ½ minuter eller tills degen släpper från skålen och bildar en boll. Den ska fortfarande vara kladdig och ojämn. Knåda inte för länge. (Det gör inget om lite mjöl finns kvar runt kanten).
  7. Strö lite mjöl på degens ovansida.
  8. Vänd och täck degen i mjöl och sätt på locket. (Obs! Degen är klibbig. Du behöver inte forma eller knåda degen mer i det här läget.)
  9. Låt degen jäsa i 60 minuter.
  10. Ta försiktigt ut degen ur skålen och lägg den på en generöst mjölad yta.
  11. Vik ett kuvert i fyra varv, vänd sedan degen så den vikta sidan ligger nedåt.
  12. Jämna försiktigt ut degen till en boll
  13. Låt degen vila medan du snabbt diskar ur brödskålen och torkar den ordentligt.
  14. Mjöla rikligt på insidan av brödskålen och ovanpå degen.
  15. Lägg tillbaka degen i brödskålen med den vikta sidan nedåt.
  16. Täck skålen med locket och låt den jäsa i ytterligare 30 minuter.
  17. Förvärm ugnen till 230 °C när degen står på andra jäsningen.
  18. Lägg et bakplåtspapper på lockets insida.
  19. Vänd försiktigt ut degen ur brödskålen på ytan med bakplåtspapper (så att den vikta sidan nu är vänd uppåt). Var försiktig så att du inte punkterar degen eller påverkar formen.
  20. Töm ut överflödigt mjöl ur brödskålen och täck sedan degen med brödskålen och ställ in i ugnen.
  21. Grädda i 30 minuter.
  22. Ta bort brödskålen och grädda i ytterligare 10 minuter eller tills skorpan har en djup gyllenbrun färg.
  23. Lägg brödet på ett galler för att svalna innan du skär det i skivor.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *