Matgeeks enkla grytbröd

Du behöver

  • 12,5 g färsk jäst
  • 640 g vatten
  • 18 g salt
  • 840 g vetemjöl

Gör så här

  1. Lös upp jästen med vattnet och saltet.
  2. Häll i mjölet.
  3. Blanda men inte så mycket.
  4. Jäs i 20 minuter.
  5. Sträck degen som ett kuvert
  6. Jäs i 20 minuter.
  7. Sträck degen som ett kuvert.
  8. Jäs i 20 minuter.
  9. Sträck degen lite försiktig, tex genom att ta tag i mitten och låta den dingla några gånger.
  10. Lägg över i en oljad bunke.
  11. Jäs i 20 minuter.
  12. Sätt ugnen på 225 grader och sätt in en gryta.
  13. Ta ut grytan, mjöla grytans botten eller lägg i bakplåtspapper.
  14. Lägg försiktigt ned degen i grytan, utan att den dras ut för mycket.
  15. Skär ett snitt, stänk lite vatten på brödet och sätt på locket.
  16. Grädda i 30 minuter med lock och sedan i 20 minuter utan lock. (Brödet ska vara 98 grader inuti).
  17. Låt vila i en timme innan du skär upp.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *