Matgeeks enkla grytbröd

Tidsåtgång

  • Totalt: 2 h, 15 min
  • Jäsning: 1 h, 20 min
  • Gräddning: 50 min

Du behöver

  • 12,5 g färsk jäst
  • 640 g vatten
  • 18 g salt
  • 840 g vetemjöl

Gör så här

  1. Lös upp jästen med vattnet och saltet.
  2. Häll i mjölet.
  3. Blanda men inte så mycket.
  4. Jäs i 20 minuter.
  5. Sträck degen som ett kuvert
  6. Jäs i 20 minuter.
  7. Sträck degen som ett kuvert.
  8. Jäs i 20 minuter.
  9. Sträck degen lite försiktig, tex genom att ta tag i mitten och låta den dingla några gånger.
  10. Lägg över i en oljad bunke.
  11. Jäs i 20 minuter.
  12. Sätt ugnen på 225 grader och sätt in en gryta.
  13. Ta ut grytan, mjöla grytans botten eller lägg i bakplåtspapper.
  14. Lägg försiktigt ned degen i grytan, utan att den dras ut för mycket.
  15. Skär ett snitt, stänk lite vatten på brödet och sätt på locket.
  16. Grädda i 30 minuter med lock och sedan i 20 minuter utan lock. (Brödet ska vara 98 grader inuti).

Comments

One response to “Matgeeks enkla grytbröd”

  1. Josefine

    Detta går att göra samtidigt som Riktigt bra frukostfrallor. Börja då med frallorna och fortsätt med detta så fort frallorna jäser första gången.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *