Albondigas – spanska köttbullar med tomatsås

  • 500 g blandfärs
  • 1 st ägg
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 0,5 msk paprikapulver
  • 1 dl vatten
  • 1 kruka persilja
  • Salt, efter smak
  • Peppar, efter smak
  • Olivolja, till stekning
  • 2 st vitlöksklyftor, pressade
  • 4 msk olivolja
  • 2 dl vitt vin
  • 1 burk tomater, hela och hackade
  • 4 st pimiento, torkade hela
  • Timjan, några kvistar
  • Salt, efter smak
  • Svartpeppar, efter smak
  • En nypa strösocker
  1. Blanda färsens samtliga ingredienser i en bunke.
  2. Krydda ordentligt med salt och peppar.
  3. Rulla smeten till köttbullar.
  4. Stek i olivolja i en stekpanna tills de fått fin färg.
  1. Fräs tomatsåsens vitlök i olivolja i en gryta utan att det tar färg.
  2. Tillsätt vin
    tomater, pimiento och timjan.
  3. Låt sjuda 20 minuter.
  4. Smaka av med salt, peppar och lite strösocker.
  5. Lägg köttbullarna i tomatsåsen och låt koka 10 minuter.
  6. Lyft timjankvistarna ur grytan.
  7. Smaka av tomatsåsen med salt och peppar ytterligare en gång innan servering.

20130312-184612.jpg