Mormorbröd

Dubbel sats (den vi alltid gör)

Du behöver

  • 10 tsk anis
  • 10 tsk fänkål
  • 4 pkt jäst
  • 100 g smör
  • 1 l mjölk
  • 16 dl rågsikt
  • 6 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 2 dl mörk sirap i brödet + mycket att pensla på

Gör så här

  1. Lös upp jästen i lite ljummen mjölk och sirap.
  2. Smält smör och blanda med resten av mjölken och sirapen.
  3. Slå i resten av den fingervarma degvätskan (mjölk, sirap, smält smör)
  4. Blanda i vetemjöl och (inte all) rågsikt samt kryddorna. Spara lite rågsikt för att se hur degen blir.
  5. Låt jäsa 30 minuter under duk.
  6. Baka ut limpor, använd mer rågsikt om det behövs.
  7. Sätt ugnen på 200 grader.
  8. Låt jäsa 30 minuter under duk.
  9. Pensla med sirap.
  10. Grädda i 35 minuter (enligt recept, brukar ta betydligt kortare tid).
  11. Pensla med sirap.